logo Sport en Verkeer

De verkeersgids voor de sporter en sportclub

Algemeen

Openbaar vervoer

​Ook als de sportclub net te ver ligt om er naartoe te wandelen, lopen of fietsen, kan de auto vaak blijven staan. Het openbaar vervoer is een leuke manier om de trip te maken. De bus, tram of zelfs trein hebben misschien een halte vlakbij de club? Dit is zeker het nakijken waard.

  • Er zijn heel wat hulpmiddelen om je route te plannen: Google Maps (Klik op de icoontjes voor het openbare vervoer en krijg meteen de juiste bus- of tramlijn en het uurschema. De routeplanner helpt je aan het juiste traject, de dienstregeling en toont eventuele overstappen.), NMBS voor de trein, De Lijn voor de tram en bus of routeplanners zoals Scotty of Slimweg en Google Maps.
  • Voor personen met een handicap bestaan er ook heel wat steunmaatregelen inzake mobiliteit en vervoer. Naast de algemeen geldende voordeelkaarten als de kaart verhoogde tegemoetkoming en de nationale verminderingskaart openbaar vervoer, heb je recht op een aantal specifieke voordelen.
    Tip voor de clubverantwoordelijken

    Ook verplaatsingen naar externe trainingen of de competitie kunnen met het openbaar vervoer. Groepen kunnen bovendien genieten van voordelige tarieven. De NMBS biedt groepen vanaf 15 personen een korting aan van 70%. Bovendien krijg je gereserveerde zitplaatsen en kan de hele groep dus samenblijven. Tijdig reserveren is noodzakelijk. Meer informatie vind je op de website van NMBS. Reis je in groep met tram of bus? Dan kan je gebruik maken van een Lijnkaart (een lijnkaart tegen verminderd tarief) of een groepsbiljet (5 tot 44 personen).

  • De woning of de club is wat te ver van de halte van trein, tram of bus? Een vouwfiets mag gratis mee op de trein. De vouwfiets is dé oplossing om vlot van het station of de bushalte naar de sportclub te fietsen. Geen gedoe mee met aansluitingen of tijdrovende wandelingen. Voor een gewone fiets moet je een kaartje kopen. Een andere optie? Huur een fiets bij een fietspunt of kies voor de B-dagtrip 'Trein+huurfiets'. Op de tram of bus mag een gewone fiets niet mee. Als andere reizigers niet gehinderd worden, mag een opgevouwen vouwfiets wel gratis mee. Op de Kusttram mag de gewone fiets wel mee tegen betaling (2 euro voor een speciaal biljet fiets en maximum 2 à 3 fietsen per Kusttram). Grote steden bieden dikwijls een openbaar verhuurprogramma aan voor fietsen (bv. Villo! in Brussel). Doorheen de stad staan verschillende fietsenstations. Je kunt een fiets in het ene station en hem weer achterlaten in het andere. Het is een heel makkelijk systeem dat 24 uur per dag en 7 per week beschikbaar is. Bij heel wat treinstations kan je dan weer via een abonnement de zogenaamde 'Blue Bike' ontlenen.


top