logo Sport en Verkeer

De verkeersgids voor de sporter en sportclub

Algemeen

Personenwagen

Soms is stappen, trappen of het openbaar vervoer simpelweg geen optie. Chauffeurs hebben een grote verantwoordelijkheid voor zichzelf, hun passagiers en de andere weggebruikers.

 • Pas je snelheid aan aan de weersomstandigheden, de zichtbaarheid en de weg. Respecteer de snelheidslimieten.
 • Wees een heer in het verkeer. Hou daarom rekening met het verkeer en de regels die daarbij komen te kijken.
 • Zorg er voor dat iedereen de gordel draagt, de gordel redt levens! Het dragen van de gordel is wettelijk verplicht, voor- en achteraan. Kinderen tot 135 centimeter nemen plaats in een aangepast zitje met gordel. Belangrijk: kinderen van anderen die kleiner dan 135 centimeter zijn mogen bij uitzonderlijke ritten over korte afstanden mee zonder zitje maar mét gordel.

 • Spreek af met de sportvrienden uit de buurt om samen te rijden. Dat is goed voor het milieu, zorgt voor minder files en is ook gewoon gezellig.  
 • Berg de sporttassen veilig op in de koffer. Bij een botsing worden zij een levensgevaarlijk projectiel dat oncontroleerbaar door de wagen wordt geslingerd. Ook na de sport wordt wel eens een pint gedronken. Kies ook in de sportclub voor een BOB en durf sportvrienden aanspreken op hun combinatie alcohol-autorijden. Autorijden onder invloed (van alcohol, drugs of bepaalde medicatie) is niet te tolereren. 
 • Rijd zuinig en bewust: Kies voor een zuinige wagen. Extra’s als airconditioning en achterruitverwarming doen het verbruik toenemen. Rijd met een constante snelheid, maar niet te snel. Schakel zo snel mogelijk naar een hogere versnelling, zonder daarom sneller te rijden. Houd de bandenspanning in het oog; een te lage bandenspanning verhoogt het verbruik. (Bron: www.energiesparen.be, meer tips op www.ikbenrob.be, de website www.energievreters.be helpt je de CO2-uitstoot en de kostprijs van je wagen te berekenen en bewust een nieuwe wagen aan te kopen)
 • Als je maar af en toe de wagen neemt hoef je misschien geen eigen auto te bezitten. Woon je in een Vlaamse centrumstad, dan is het Cambio-netwerk goed uitgebouwd. Ook via Autopia vzw kan je heel wat info over autodelen terugvinden.
 • Voor personen met een handicap bestaan er ook heel wat steunmaatregelen inzake mobiliteit en vervoer. Naast de algemeen geldende voordeelkaarten als de kaart verhoogde tegemoetkoming en de nationale verminderingskaart openbaar vervoer, heb je recht op een aantal specifieke voordelen.
 • Hoewel je met het behalen van je rijbewijs bewezen hebt dat je de basisvaardigheden onder de knie hebt om je veilig in het verkeer te begeven, word je pas door ervaring een echt goede en veilige chauffeur. Daarom biedt On the Road je een bijkomende rijvaardigheidstraining van een halve dag aan waar je in theorie en praktijk leert hoe je het beste reageert in bepaalde situaties. Je krijgt les van ervaren rijlesgevers; je betaalt slechts 20 euro in plaats van 107 euro en je kan de opleiding ook als sportclub in groep volgen.
Tips voor de clubverantwoordelijken
 • Stimuleer carpoolen bij de leden, maar geef ook zelf het goede voorbeeld. Organiseer met de sportclub een carpool voor verplaatsingen naar trainingen of wedstrijden. Rij bovendien niet in colonne maar spreek duidelijk het vertrek- en eindpunt af. In colonne rijden kan voor opgejaagd rijgedrag zorgen bij de laatste bestuurders, de eerste bestuurders kunnen gaan wachten op ongeschikte plaatsen (fietspad, trottoir), plotse manoeuvres maken om terug weg te rijden,... Wissel vooraf GSM-nummers uit met alle chauffeurs zodat iedereen bereikbaar is.

  Bij de wedstrijden kun je aan het begin van het jaar een schema maken welk lid (ouder) bij welke wedstrijd rijdt. Als telkens dezelfde ouders rijden, kunnen andere ouders vaker truitjes wassen of een andere taak op zich nemen.

 • Zorg voor een duidelijk beleid over alcohol in de kantine van de sportclub en durf de afspraken ook hard te maken. Alcohol en autorijden gaan niet samen en daar heeft ook de club een verantwoordelijkheid in. Ook sensibiliseren kan helpen! Enkele organisaties zoals Drive Up Safety of Responsible Young Drivers hebben daar materiaal voor beschikbaar. We geven je enkele tips mee hoe om te gaan met het alcoholgebruik in de sportclub.


top