logo Sport en Verkeer

De verkeersgids voor de sporter en sportclub

Algemeen

Stappen

Kinderen, jongeren of volwassenen kiezen vaak voor een sportclub in de buurt. Soms ligt de sportaccommodatie zelfs op wandelafstand. Waarom er dan niet voor kiezen om er ook daadwerkelijk heen te stappen of zelfs met de sportkledij te lopen? We geven alvast enkele interessante tips mee.  

  • Hou als wandelaar of loper rekening met het verkeer en de regels die daarbij komen te kijken.
  • Zorg er voor dat je echt zichtbaar bent als voetganger. Draag dus op de weg van en naar de sportclub opvallende kledij of kies zelfs voor reflecterend materiaal zoals een fluohesje of armband. Wordt het donker of mistig? Draag dan iets wat extra reflecteert en overweeg of een klein lampje niet zinvol kan zijn. (De webshop www.wowowshop.be biedt functionele reflecterende kledij, ook voor groepsaankopen met gepersonaliseerde bedrukking.)
  • Ervaar je op je wandel- of looproute naar of van de sportclub onveilige, vervelende of onduidelijke verkeerssituaties? Laat die dan ook even weten aan de verantwoordelijke van je club. Samen kun je zoeken naar een oplossing.
  • Vrienden van de sportclub wonen misschien op de zelfde route? Samen wandelen of lopen maakt het pas echt helemaal leuk! Maak iedereen enthousiast en laat het sportplezier al beginnen aan de eigen voordeur.
  • Benieuwd hoe lang je over je wandelroute zou doen? Bekijk de kortste route en de berekende tijd en afstand op Scotty, Slimweg of Google maps.
  • De zogenaamde ‘trage wegen’ zijn de veiligste en aangenaamste manier om te lopen of te wandelen. Dat zijn wegen die enkel toegankelijk zijn voor wie te voet of met de fiets is.

 

Tips voor de clubverantwoordelijken
  • Heeft de sportclub eigen kledij? Kies dan bewust voor een helder en opvallend kleur en indien mogelijk zelfs voor reflecterende elementen.(De webshop www.wowowshop.be biedt functionele reflecterende kledij, ook voor groepsaankopen met gepersonaliseerde bedrukking.)
  • Op deze website zijn ook heel wat tips te vinden over de manier waarop je met de club ook het beleid kan helpen, adviseren of aansturen om knelpunten in het verkeer op de route van je leden of de directe omgeving van de club aan te pakken.  
  • De weg naar en van de club kan echt leuk én sportief zijn! Ook de club kan daarom initiatief nemen door het wandelen of lopen te stimuleren. Dat kan door het organiseren van een zogezegde ‘voetpool’. Volwassen leden kunnen een groep kinderen veilig door het verkeer begeleiden. Maar ook volwassenen samen kunnen echt genieten van die trip samen.

top