logo Sport en Verkeer

De verkeersgids voor de sporter en sportclub

Algemeen

Trappen

​De Vlaming legt per jaar gemiddeld 450 kilometer aan korte ritten (max. 5 kilometer) af met de auto. De fiets is nochtans een pracht van een aanvullende opwarming en goed om de spieren al even los te werken voor het sporten. Te lastig na het sporten? Ook rustig fietsen na de sportinspanning is erg gezond. Het is een echte ‘cool down’ van de spieren. De fiets spaart je overigens ook heel wat centen uit. Bereken dat maar even! 

 • Hou rekening met het verkeer en de regels die daarbij komen te kijken.
 • Zorg er voor dat je echt zichtbaar bent als fietser. Draag dus op de weg van en naar de sportclub opvallende kledij of kies zelfs reflecterend materiaal zoals een fluohesje of armband. Wordt het donker of mistig? Draag dan iets wat extra reflecteert en overweeg of een klein lampje niet zinvol kan zijn. (De webshop www.wowowshop.be biedt functionele reflecterende kledij, ook voor groepsaankopen met gepersonaliseerde bedrukking.)
 • Een fietshelm is niet verplicht, maar redt levens. Overweeg het dragen ervan dus grondig Vind je die fietshelm er niet uitzien? Geen probleem! Tover met enkele leuke stickers je fietshelm om tot een uniek stuk. We geven je enkele tips mee voor het gebruik van een goede fietshelm.

 • Ervaar je op je fietsroute naar of van de sportclub onveilige, vervelende of onduidelijke verkeerssituaties? Laat die dan ook even weten aan de verantwoordelijke van je club. Samen kun je zoeken naar een oplossing.
 • Bespaar jezelf een gestolen fiets. Maak dus gebruik van een veilige fietsstalling en een diefstalveilig slot. Toch gestolen? Laat niet na aangifte te doen bij de lokale politie, dat kan zelfs online. De website www.gevondenfietsen.be verzamelt alle fietsen die door de politie teruggevonden worden. We geven je enkele tips mee om je fiets tegen diefstal te beveiligen.
 • Vrienden van de sportclub wonen misschien op de zelfde route? Samen fietsen maakt het pas echt helemaal leuk! Maak iedereen enthousiast en begin het sportplezier samen aan de eigen voordeur. Fietsen ging nog nooit zo vlot.
 • Benieuwd hoe lang je over je fietsroute zou doen? Bekijk de kortste route en de berekende tijd en afstand op ScottySlimweg of Google maps.
 • Om te fietsen kies je het best voor de veilige én aangename route. Die weg kan je gemakkelijke uitstippelen via de fietsknooppunten op Fietsnet. Ook de zogenaamde ‘trage wegen’ zijn de veiligste en aangenaamste manier om te fietsen. Dat zijn wegen die enkel toegankelijk zijn voor wie te voet of met de fiets is.
Tips voor de clubverantwoordelijken
 • Heeft de sportclub eigen kledij? Kies dan bewust voor een heldere en opvallende kleur en indien mogelijk zelfs voor reflecterende elementen. Misschien kan er tijdens de zogenaamde ‘donkere dagen’ gekozen worden voor een ander trainingsschema om avonduren te vermijden. (De webshop www.wowowshop.be biedt functionele reflecterende kledij, ook voor groepsaankopen met gepersonaliseerde bedrukking.)
 • Stimuleer het dragen van een fietshelm. Voorzie eventueel een opbergkist waar de helmen tijdens de sport in bewaard kunnen blijven.
 • Op deze site zijn ook heel wat tips te vinden over de manier waarop je met de club het beleid kan helpen, adviseren of aansturen om knelpunten in het verkeer op de route van je leden of de directe omgeving van de club aan te pakken. Vlaanderen heeft zelfs een meldpunt klaar waar fietsers knelpunten kunnen signaleren aan de bevoegde wegbeheerder (gemeente, provincie, gewest, ...). Via dat digitale platform kunnen fietsers abnormale toestanden melden die een gevaar inhouden voor de fietsers.
 • Voorzie de sportaccommodatie van goede en voldoende fietsstallingen. Doe dat uiteraard in overleg met de uitbaters van de faciliteiten.
 • Ook de weg naar en van de club kan echt leuk én sportief zijn! De club kan daarom initiatief nemen door het fietsen te stimuleren. Dat kan door het organiseren van een zogezegde ‘fietspool’. Volwassen leden kunnen een groep kinderen veilig door het verkeer begeleiden. Maar ook volwassenen samen kunnen echt genieten van die trip samen. Laat je inspireren door www.fietspoolen.be.


top