logo Sport en Verkeer

De verkeersgids voor de sporter en sportclub

De wegcode

Wat zegt de wet?

  • ​Vanaf een alcoholconcentratie in je adem van 0,22 mg/l UAL* (0,5% in je bloed) ben je strafbaar als je een voertuig bestuurt. Hoeveel je kan drinken voor je dit percentage bereikt, hangt af van verschillende factoren. Het veiligste is om niet te drinken, of om het bij één alcoholisch drankje te houden.
  • Bij rijden onder invloed van alcohol kan de politie onmiddellijk 150 euro innen of voorhetzelfde bedrag een minnelijke schikking treffen. Je krijgt een rijverbod van minimum drie uur. De rechter kan een boete uitspreken tot 3.000 euro en het recht tot sturen ontzeggen.Vanaf 0,8 promille worden de straffen zwaarder. Bij een minnelijke schikking betaalt men 400 tot 550 euro (afhankelijk van het precieze alcoholgehalte in het bloed). Het recht tot sturen wordt minimum zes uur ontnomen en het rijbewijs kan onmiddellijk ingetrokken worden, bijvoorbeeld als het rijgedrag gevaarlijk is voor de verkeersveiligheid. De rechter kan boetes van 1.200 tot 12.000 euro uitspreken. Bij herhaalde overtredingen worden de boetes nog zwaarder.
  • Ben je sinds minder dan twee jaar houder van een rijbewijs B, dan gelden strengere straffen voor rijden onder invloed. Je krijgt in dat geval altijd een verval van het recht tot sturen opgelegd. Je moet minstens opnieuw het theorie- of praktijkexamen afleggen alvorens je weer mag rijden. Deze maatregel geldt al vanaf 0,5 promille.


top