logo Sport en Verkeer

De verkeersgids voor de sporter en sportclub

Algemeen

Doe meer met verkeer!

Laat je inspireren tot verkeersveilige acties op www.verenigingen-voor-verkeersveiligheid.be.

Goeie tips en voorbeelden voor de sportclub

 • Werk als club een goede vervoersregeling uit binnen de sportwerking. Denk aan carpoolen naar de uitwedstrijden of competitie, een stap- of fietspool naar en van de trainingen, goede fietsstallingen, ...
 • Informeer leden en hun omgeving over de verkeers(on)veiligheid op weg naar de sportclub, over veilige en milieuvriendelijke manieren om zich te verplaatsen, over concrete afspraken rond parkeren, over acties en campagnes,... Bij het begin of tijdens het werkingsjaar kan de club in de eigen communicatie (tijdschrift, nieuwsbrief, facebook, …) info over verkeer en mobiliteit opnemen. Je kunt de info ook ter beschikking stellen in de kantine of kleedkamers, verspreiden tijdens trainingen of anderen kanalen. Uiteraard zijn trainers nog het beste medium voor de spelers. Door elke training kort te wijzen op de gevaren van het verkeer of enkele tips zoals reflecterende kledij te suggereren leert hij de kinderen niet alleen een sport, maar ook al veiligheidsgedrag aan. 
 • De sportclub kan, eventueel in samenwerking met de gemeente, een bereikbaarheidsplan uitwerken. Dat is een eenvoudig maar leesbaar plan waarop je routes uitstippelt om de gebruikte sportaccommodatie (en eventuele andere nuttige plaatsen) op een veilige manier te bereiken. En dan liefst te voet, met de fiets of het openbaar vervoer. Ontwikkel een netwerk van veilige routes.
 • Met ludieke acties en campagnes kan de club haar leden sensibiliseren om zich veilig en milieuvriendelijk te verplaatsen. Doe eigen clubuitstappen bewust zoveel mogelijk te voet of per fiets. Uitstappen verder weg kunnen met het openbaar vervoer of via carpooling.
 • Zorg ervoor dat de accommodatie van de club duidelijk opvalt in het straatbeeld. Zo maakt de club de weggebruikers erop attent. Dat kan met een opvallend kleurtje, een duidelijk naambord of enkele wegwijzers (via de gemeente).
 • Infrastructuurwerken zijn de verantwoordelijkheid van de gemeente of het gewest. Dat neemt niet weg dat de sportclub aan de verantwoordelijke overheid de knelpunten kan signaleren.
 • Organiseer een sportevenement met de focus op verkeersveiligheid (vb. wandelevenement, wielerdag, ledenuitstap,...).
 • Organiseer in jouw club een (online) wedstrijd m.b.t. verkeersveiligheid en zet aan tot actie.Las eens een prijsvraag in, een sponsor is zeker te overtuigen om er een leuke prijs aan te verbinden!
 • Ondersteun ook de eigen vrijwilligers op evenementen inhoudelijk op het vlak van verkeersveiligheid. Neem het thema uitgebreid op in vormingsmomenten allerhande.
 • Lanceer een campagne in de sportclub (eventueel in samenwerking met de sportfederatie) vanuit een dagdagelijks en concreet thema binnen verkeersveiligheid. Denk maar aan alcohol in de kantine, duurzame verplaatsing van en naar de training, zichtbaarheid in het verkeer, hoffelijkheid naar andere weggebruikers,... Als je weet hebt van of iets opvangt over een campagne in jouw buurt, haak dan zeker jouw wagonnetje aan. Voorbeeld zijn 'Mijn Korte Ritten' of 'Met Belgerinkel naar de Winkel'.
 • Beloning is de basis van elke vorm van educatie. Personen die te voet, carpoolend of met de fiets naar een clubgebeurtenis afzakken, kan je daarom een kleine traktatie schenken op het einde van het seizoen.
 • Plaats een regeltje over duurzaam en veilig woon-sportverkeer in het clubreglement, nieuwsbrief of clubblad.
 • Voor iedere vrijwilliger, bestuurders, supporter of ouder geldt één grondregel: geef zelf het goede voorbeeld!
 • Als sportclub kan je de jonge leden de mogelijkheid bieden om hun rijvaardigheid met de auto verder bij te schaven. 'On te road' biedt de mogelijkheid om aan een beperkte kostprijs in groep een bijkomende rijvaardigheidstraining te volgen. De groep krijgt les van ervaren rijlesgevers en elke deelnemer betaalt slechts 20 euro in plaats van 107 euro.

Goeie tips en voorbeelden uit de sportsector

 • SK Berlare is een zeer mooi voorbeeld over het inzetten op verkeersveiligheid op lokaal niveau. De club heeft voor haar inspanningen dan ook al heel veel lof gekregen. In het seizoen 2010-2011 besloot de club in te zetten op verkeersveiligheid. Ze lanceerden een ruime campagne naar leden en ouders met verkeersveilige tips. In 2011-2012 besloot ook de gemeente als partner aan te sluiten. Ook veertien andere lokale sport- en jeugdverenigingen schaarden zich enthousiast achter een nieuwe actie.In samenspraak werd dit keer resoluut gekozen voor het thema gordeldracht. Onder de campagneslogan ‘Het klikt tussen ons’ werden verschillende leuke foto’s van leden van de verschillende verenigingen ruim verspreid via affiches en folders, maar ook met boodschappen op websites en in nieuwsbrieven en ledenbladen. Allemaal met hetzelfde doel: tegen uiterlijk mei 2012 dragen alleleden en sympathisanten de gordel. Vijf verenigingen voeren bovendien tellingen uit, verspreid over het seizoen en met de steun van de lokale politie, om de evolutie van de gordeldracht te zien. Ook de komende jaren plant de gemeente Berlare en haar verenigingen bijkomende verkeersveilige actie...

Campagne
Campagne 'Het klikt tussen ons'

 • Sport - en bewegingsvereniging Rebus uit Geraardsbergen maakt actief werk van veilige wandel- en fietsverbindingen in hun stad. Zo ging de vereniging zelf aan de slag op een bospad aan te leggen die zo in het centrum de school en het recreatiedomein verbindt. Rebus wil op die manier een aangename en vooral veilige 'buitensportzaal' creëren waar iedereen mee van kan genieten. Zij doen ook alle inspanningen om het stadsbestuur mee te overtuigen.

 • Voetbalclub Rode Duivels Zouwleeuw namen in de eindejaarsquiz 2012 (geïnspireerd door deze site) ook enkele vragen over verkeersveiligheid op. De jonge deelnemers werden voor hun deelname verrast met een drinkfles en adreslabel voor hun sportzak.
 • Sportclubs zichtbaar in het verkeer! Atletiekvereniging Lokeren vzw beloonde alle jeugdatleten na afloop van een oefencross met een gratis fluohesje. ,,Dit wordt gebruikt om naar en tijdens de training te gebruiken'', zo klinkt het daar. ,,Intussen zien we ook 's morgens ook onze fietsende atleten naar school de hesje dragen. Van een succes gesproken!'' Joggingclub Keerbergen kocht dan weer een voorraad looplampjes aan en biedt die aan een erg lage prijs aan bij hun leden. ,,Intussen zien we steeds meer van onze lopers het lampje dragen!'' De lopers van Lopersgroep Lanaken dragen dan weer hesjes bij het lopen, hun begeleiders ook lichtgevende armbanden. Op hun website wijzen zij op het belang van zichtbaarheid bij het lopen op de openbare weg. Boogschietclub FCM Mortsel zorgt dan weer voor reflecterende strips die op de sportzak bevestigd kunnen worden om zo te stimuleren dat hun leden met de fiets naar hun favoriete club komen. Ook voor de Koninklijke Roeivereniging Sport Gent is verkeersveiligheid een belangrijk thema. Als het te koud wordt om het water op te gaan kiest de club voor looptrainingen. De roeivereniging heeft heel wat reflecterend materiaal om hun leden ook veilig de baan op te zenden. Basket in Male vzw zag in het Sinterklaasfeestje een mooie kans om de jongste leden een fluo hesje van hun club te schenken met de opdruk: 'Laat je zien of je bent gezien'. De jeugd van volleybalclub Bravoc uit Ranst koos heel bewust voor hesjes om met de fiets hun trip naar het zomerkamp te maken. Het JBOC (Jeugd Basket Opleiding Centrum) van Gent organiseert maandelijks een kids challenge trophy. Alle jeugdige kids krijgen na deelname een fluo hesje mee naar huis. Ook volleybalclub Wegi uit Groot-Lille kiest resoluut voor het zichtbaarheidsverhaal. ,,Helaas zijn hesjes nog niet echt cool, toch vragen we om ze te dragen. Wij zeggen duidelijk: een proficiat aan iedereen om zichtbaar te WILLEN zijn!'' (Tip: De webshop www.wowowshop.be biedt functionele reflecterende kledij, ook voor groepsaankopen met gepersonaliseerde bedrukking.)
 • De turnsportclub Verbroedering uit Ruislede raadt hun leden in het bijzonder aan om te voet of met de fiets naar hun club te komen. ,,We vragen om samen met andere vrienden en vriendinnen af te spreken. We wijzen op het belang van een fluovestje en goede fietsverlichting. Aan wie toch met de auto komt vragen we om samen met andere leden van de club af te spreken en de ouders om beurt te laten rijden.''
 • OKRA-Sport Alken kocht een voorraad fietshelmen aan. Wie meefietst tijdens de wekelijkse tochten krijgt de kans om één van die helmen te dragen.

 • Tafeltennisclub Tipone nodigde de lokale politie bij de start van de donkere maanden op één van de trainingen uit om even de fietsen na te kijken. Tipone hecht veel aandacht aan veilig verkeer en neemt ook deel aan de Vlaams-Brabantse campagne 'Start to S.T.O.P' (zie verder)...
 • Bij JongKasvo, de jeugdwerking van Koninklijke Atletieksportvereniging Oudenaarde, leert de jongsten actief dat ze ook tijdens het sporten op de openbare weg rekening moeten houden met de verkeersregels. Met een actief spelletje leren ze tijdens het lopen rekening te houden met rood licht én steeds te kiezen voor een zebrapad in de buurt... Tijdens het kerstfeestje kreeg iedereen een fluo hesje. Daar blijft het echter niet bij. ,,We willen niet alleen de jongeren maar ook de ouders attent maken op het gevaar in het verkeer. We doen dit door concrete tips, en ook door heel consequent te verwijzen naar www.sportenverkeer.be!''
 • De ruitervereniging Gunningenruiters Vissenaken-Glabbeek vzw investeerde in de verkeersveiligheid op en rond hun oefenterreinen in Attenrode-Wever (Glabbeek). Zo plaatste de club aangepaste verkeersborden om op de ruiters te wijzen en een verkeersspiegel om het verkeer beter op te merken.
 • Dansgroep Syrah uit Sint-Job lanceerde een echte campagne om hun 400 leden massaal met de fiets naar de dansles te laten komen. ,,Hoewel we een landelijke gemeente zijn/waren is de auto-drukte de laatste jaren verschrikkelijk toegenomen'', aldus dansclub Syrah. ,,Ook aan onze danszaal zorgt dat voor problemen. De fiets kan je wel gemakkelijk bij ons stallen en iedereen komt zo tijdig aan in de les...'' Om ook de jonge dansers te motiveren kreeg iedereen een leuk fluo wimpeltje om de fiets mee op te fleuren... De oudere dansers kregen een coole reflecterende 'doll' om aan hun sportzak te bevestigen. Foto's van die wimpeltjes of dolls in het verkeer werden beloond met een leuke prijs.
 • Wie aansluit bij Zuid-Limbugse triatlonclub ZLTC krijgt een fluo hesje van de club. ,,Bij elke loop- en fietstraining raden we hen aan om dit hesje te dragen,bij de trainingen in de winterperiode zijn onze leden zelfs verplicht om het te dragen. Bij de fietstrainingen leggen we onze leden bovendien op om een helm te dragen. We proberen onze loop- en fietstrainingen bovendien op autoluwe wegen te houden. Iedereen moet zich natuurlijk ook aan de verkeersregels houden.'' Op één van de triatlonactiviteiten heeft de club bovendien een fluo veiligheidsarmband als gadget (met het logo van de club) verdeeld...
 • De Vlaamse Ijshockey Federatie vzw verspreidt fluo hockey shirts aan haar spelers en clubs voor het spelen van straathockey en het dagelijkse fietsen van en naar de sportclub. Dit biedt een leuk alternatief voor het gewone fluohesje. De spelers dragen hun eigen gepersonaliseerde fluo shirt met logo en nummer. Dit kan uiteraard ook binnen jouw sportclub!

Gepersonaliseerde ijshockey shirt
Gepersonaliseerde ijshockey shirt

 • Sporta-federatie vzw ontwikkelde in 2010 een mobiel verkeerspark voor sporters. Sporta-monitoren werden opgeleid om sporters te begeleiden met het verkeerspark en om een flankerend traject rond verplaatsingen naar de sportclub uit te werken. Sportverenigingen kunnen het mobiele verkeerspark nog steeds uitlenen bij Sporta-federatie vzw. (contact: federatie@sporta.be of 03/286 58 29). Als sportclub kun je ook steeds een mobiel verkeerspark aanvragen bij de gemeentelijke politiediensten en bij de provincie.

Mobiel verkeerspark
Mobiel verkeerspark

 • De Gezinssportfederatie zet actief in op verkeersveiligheid. GSF werkte samen met Verenigingen voor Verkeersveiligheid en Zeppe & Zikki (Levenslijn) voor het verkeersveilig aspect van de Zomerrally van 2012. Kinderen die deelnamen aan de wandelzoektocht (te voet of met de fiets) werden door de figuurtjes Zeppe & Zikki gevraagd om samen met hun ouders toch eerst even de afspraken over het verkeer door te nemen. Een ingekleurde Zeppe & Zikki-tekening werd beloond met leuke fietslichtjes. Een spandoek Veilig & Sportief wees de deelnemers er ook op die extra aandacht voor verkeersveiligheid. Ook voor de campagne 'Beweeg je Fit' gaf GSF bijzondere aandacht aan de verkeersveiligheid van de groepswandeling. Lokale afdelingen die een evenement willen uitbouwen worden ondersteund met een draaiboek en daarin krijgt verkeersveiligheid eveneens een prominente plek.

 • De provincie Vlaams-Brabant lanceerde in 2012 in samenwerking met Verenigingen voor Verkeersveiligheid de campagne 'Start to S.T.O.P'. De campagne roept leden van sportclubs in de provincie op om veilige en duurzame verplaatsingen te maken naar en van de sportclub! Dat is goed voor het milieu, voor de verkeersveiligheid, voor de portemonnee maar evengoed voor de eigen sportieve prestaties. De trip van en naar de sportclub met de fiets of te voet is immers een extra fysieke inspanning en bovendien een aanvullende 'warming up' of 'cooling down'! Doe mee of laat je inspireren...
Affiche Start to STOP
Affiche Start to S.T.O.P.

Werk met de mobiliteits-GPS in jouw sportclub!

De sportclub kan ook binnen de eigen mogelijkheden een wezenlijke bijdrage leveren tot de veiligheid van de clubleden. Niemand verwacht grootse heldendaden, maar vele kleine initiatieven kunnen echt wel het verschil maken. Denk maar aan een thematische bijdrage over veilig naar de sportclub in het ledentijdschrift of op de website, het gebruik van fluo hesjes bij verplaatsingen naar de sportclub, een actie om een onveilige verkeerssituatie op te lossen of aandacht voor een sportieve en veilige houding op de weg tijdens de sportopleiding. 

Inzetten op verkeersveiligheid is ook kiezen voor een kwaliteitsvolle werking. De Mobiliteits-GPS is alvast een handige leidraad en een goede inspiratiebron voor clubs die willen inzetten op verkeersveiligheid.

Smove mee!

Ook jouw sportclub kan tal van initiatieven nemen voor een betere en schone mobiliteit. www.s-move.be is de juiste plek voor inspirerende verhalen, doeltreffende tips en een uitgebreid aanbod.


top